Lapte de Migdale


Laptele , prima si cea mai importanta hrana din intreaga noastra viata : laptele de la sanul mamei.
Fiindca mai apoi singurul " Lapte " pe care corpul nostru il aproba este cel de migdale , cocos , orez , soia etc..
Pregatirea laptelui raw vegan este o placere .
Seara se pun la hidratat apoximativ 150 grame de migdale ( pentru aproximativ 1,5 litri lapte ) si 20 de curmale . Spalati foarte bine in prealabil atat migdale cat si curmalele ( drumul acestor produse pana la forma ambalata este lung , sunt depozitate in diverse silozuri si spatii , unde acumuleaza praf . Spalati-le in apa calduta cu bicarbonat , atat cat este nevoie , pana cand apa ramane limpede la clatire ).
Dupa 8 ore de hidratare se curata migdalele de pielita . Este un proces usor si distractiv. Migdalele hidratate sunt delicioase , asadar incercati sa mai pastrati cateva si pentru lapte :))).
Se scot samburii din curmale .
E momentul sa mixati in blender migdalele si curmalele impreuna cu apa .
Se mixeaza pana cand totul este transformat in lichid.
Laptele obtinut se separa de pulpa prin sita , invartind cu o lingura , pana cand ramane pasta cat mai uscata . Sau puteti stoarce laptele intr-un saculet de panza ori organza.
Laptele este gata . 
Pentru a-i oferi diverse arome , il mixati din nou in blender cu pudra de scortisoara , pudra de cuisoare , pudra de cardamon sau vanilie , pudra de roscove ori cacao etc.
Este baza perfecta pentru shakeuri cu fructe ( banane , caspuni etc.) si legume , budinci , creme , sosuri .
Ce faceti cu pulpa ramasa in urma obtinerii laptelui ? 
In bucatarie ..nimic nu se arunca , totul se transforma ! Astfel , miezul hidratat este perfect pentru realizarea branzicii raw ( in acest caz nu se adauga curmalele la mixare , laptele se indulceste dupa , pentru a putea pastra pulpa pentru mancaruri sarate )  , pateurilor sau baza pentru deserturi .

Orice masa incepe cu un zambet !
Savurare placuta !






3 comentarii:

  1. Uf și vai și aoleu !!Iar eterna povață cu spălarea diferitelor produse în apă bicarbonatată, dar fără precizarea de cât bicarbonat la câtă apă e vorba ? :((
    Scuze, dar ziceai că-i voie cu orice întrebare... și io ... te-am crezut ! :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da , bicarbonatul este un ajutor fantastic in spalarea tuturor alimentelor care necesita acest proces inainte de utilizare. Cantitatea de bicarbonat necesara o hotarati in functie de produs . De exemplu , pentru un kg de capsuni folosesc 2 linguri de bicarbonat. Pentru 200 grame de migdale , folosesc o lingurita( bicarbonatul il amestec cu migdalele usor umezite , le rotesc putin cu mana, dupa care limpezesc bine ; la fel si pentru capsuni ) . Orice fruct, leguma folosesc, o spal in prealabil cu bicarbonat . De exemplu salata verde . Intr-un castron , se pune apa calduta( niciodata fierbinte pentru a nu omori enzimele ) , si-apoi 1-2 linguri bicarbonat. Las cateva minute , frunzele de salata in apa cu bicarbonat , dupa care le limpezesc intr-o sita . Personal am langa chiuveta un recipient pentru bicarbonat . E la indemana , fiindca il folosesc in permanenta. Si nu doar pentru spalarea alimentelor , dar si in uzul casnic. :)
      Mult spor in toate ! :)

      Ștergere
  2. Ce cantitate de apa ai folosit? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere